joi, 11 noiembrie 2010

http://www.arta.md/news/2010/10/18/dimitrie-peicev-pictura-2.html


110 ani de la naştere

Despre arta lui Teodor Kiriakoff

„Expoziţia Teodor Kiriakoff şi conteporanii săi reuneşte astăzi 21 octombrie, 72 opere de pictură, scenografie, grafică, ilustraţie de carte din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi este prilejuită de împlinirea a 110 ani de la naşterea pictorului Teodor Kiriakoff . De rînd cu operele realizate de el, se mai prezintă şi lucrări create de contemporanii acestuia Alexandru Plămădeală, Maia Starcevskaia...” anunţă ceremonial deschiderea expoziţiei, directorul teatrului de Artă Tudor Zbîrnea. Relatează încet, parcă o poveste, istoria prestaţiilor în artă ale lui Teodor Kiriakoff, precum şi ale contemporanilor acestuia.

Preucupările artistului Teodor Kiriakoff au fost diverse, a efectuat lucrări la Tetru Naţional din Iaşi şi Tetru de Operă şi Balet din Bucureşti dar şi pentru spectacolele realizate în Franţa Germania, Bulgaria. Talentul său viguros a dat rod de o potrivă în scenografie şi pictură, în sculptură şi pictura murală, în grafica de carte şi de şevalet.

Spre deosebire de alţi graficieni, Teodor Kiriakoff abordează în picturile sale texte ca un designer contemporan, alterînd ilustraţii cu scenarii şi vindete alcătuite din motive geometrice sau florale preluate din ornamentele din lemn sau din ornamentele covoarelor moldoveneşti.

Teodor Kiriakoff a ilustrat cărţile lui Ion Creangă, Mihai Eminescu, Anton Pan, Alexandru Odobescu, Dimitrie Iov şi alţii.

Miros de pînză, acuarelă şi ulei

Am o plăcere deosebită să vizitez Muzeul de Artă, nu din motivul că mă regăsesc cumva în această îndeletnicire a picturei, pentru că nu am practic nici o aptitudine de a desena, ci pentru că apreciez şi respect adînc această minunată măiestrie a Omului de a reda viaţa în culori, în schiţe, în simboluri.

Iată şi astăzi, o ocazie frumoasă pentru vizită. În aerul cam rece din sala de expoziţie persistă mirosul placut de pînză, acuarelă şi ulei. Pentru un pictor acest miros este obişnuit, iar pentru un vizitator de rînd e neîntîrziat detectabil.

Podeaua de lemn, acoperită cu lac scîrţie neîncetat sub picioarele admiratorilor de artă.

Mă deranjeză puţin, mai ales că observ că Tudor Zbîrnea tuşind scurt, încearcă să atragă atenţia pentru a mai adăuga cîte ceva referitor la expoziţie:’’ Cu bunăvoinţa celor de la Biblioteca Academică de Ştiinţă, am luat o carte, este vorba despre Dmitrie Iov...ce a activat în anii ’20 din perioada interbelică, fost director al Teatrul Naţional din Iaşi între 1942 şi 1944. În cele 52 de lucrări în xilogravură a lui Teodor Kiriakoff regăsim acelea care sunt dedicate lui Dmitrie Iov, mai bine zis Teatrului’’. Într-adevăr, văd numeroase schiţe pentru teatru, lucrări ale lui Kiriakoff în tuş şi guaş, datate din 1923 şi predestinate unele din acestea Teatrului lui D.Iov.

Admir o schiţă de portret a lui August Baillayre, 1922, realizată în hîrtie şi creion. Ceea ce m-a atras în această schiţă este faptul că autorul a realizat portretul unui om rezemat în propriul bust, Eul său, împietrit de veacuri şi denotînd prin monumentul său importanţa personalităţii sale.

Deşi lucrările lui Kiriakoff sînt realizate în mare parte în creion, cărbune sau tuş, cu persistenţa minimă a culorilor, mi se par totuşi foarte atractive. Figurile negre pe o pînză îngălbenită, îţi dă senzaţia că vezi o pictură antică realizată pe papirus. Unele schiţe de teatru sunt extrem de colorate, ornamentate în nuanţe de galben, roşu, verde, maro...

Apocalipsa

Ezit cîteva clipe la fiece lucrare, vreau să înţeleg stilul acestui pictor, schiţele sale îmi dau senzaţia că mă aflu într-un atelier de croitorie, iar costumele redate în pictură sînt modelele care vor fi de curînd croite.

„ E necesar să pătrunzi în esenţa creaţiilor lui Kiriakoff ca să-l poţi înţelege...”, îmi zice o doamnă ce admiră aceeaşi lucrare de pe perete „Apocalipsa”. Puterea Neagră luptă împotriva celei Albe...din adîncurile Pămîntului izvorăşte Îngerul Negru, iar din ceruri, Îngeri îmbrăcaţi în roşu încearcă să-l doboare cu o avalanşă de suliţe... Urmează lucrarea cu aceeaşi denumire „Apocalipsa II”, numai că aici este reprezentată biruinţa... Îngerii în roşu cîntă în trîmbiţă a Victorie, iar Îngerul Negru este izgonit în Neant... Iată ce văd în aceste picturi, iar ceea ce simt e liniştea sufletească. Aceaste lucrări redau faptele biblice, istorice, fantastice, de decor, de stil... orice vizitator îşi poate alege o lucrare drept una favorită! Eu mi-am ales deja – Biruinţa Binelui asupra Răului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu