sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Criză în cultură

Să intrăm dintr-o simplă curiozitate într-o librărie sau bibliotecă , cîte personae vă vor intersecta calea spre un raft cu cărţi de specialitate sau beletristică? Sau să mergem la un concert de operă, la teatru, muzeu, expoziţie...personal, de cîte ori am avut ocazia şi plăcerea să vizitez astfel de festivităţi, am detestat un fenomen care m-a întristat cu adevărat...în afară de jurnalişti şi cei specializaţi în domeniu, nu mai vezi pe nimeni! Unde sînt studenţii, elevii? Atîrnă afişele din faţa muzeielor şi sălilor expoziţionale pînă nu le trece perioada...apar altele noi...dar numărul de vizitatori rămîne acelaşi, egal cu zero. Îmi aduc aminte de expoziţia de carte din perioada August-Septembrie 2010, a X IX-a ediţie consacrată împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Eminescu. O librăreasă în vîrstă mi-a spus atunci, cu mare părere de rău în voce că de 13 ani participînd la asemenea expoziţii nu s-a aşteptat că într-o perioadă foarte scurtă de timp(3-4 ani) nr vizitatorilor cointeresaţi de carte să se micşoreze atît de simţitor.

Acum sînt apreciate alte valori, viaţa mondenă ce presupune: petreceri, beţii, discoteci, nunţi, cumătrii, lansări de CD-uri, colecţii de haine „în vogă”, concerte libere în aer liber ş..a.

Ajung la indignarea mult stimabilului editorialist C. Tănase, care în toamna anului 2009 a publicat un materialîn ziarul Timpul, cu titlul: „Moldovenii şi cultura sau cum ieşim din criză? (I)(II)”, unde menţiona:

Încă nu am întâlnit un moldovean care să recunoască faptul că, eufemistic vorbind, este incult. Moldoveanul se consideră deştept din născare şi e convins că nu mai are nevoie să piardă timpul cu cititul cărţilor. Spune-i unui asemenea moldovean că el mai are mult până a ieşi din întuneric şi ţi-l faci duşman pe viaţă. Am văzut oameni cu bani mulţi, dar care n-au intrat niciodată într-o librărie.

Într-adevăr, un teenager de azi cu ceva bani în buzunar nu va procura o carte, un manual sau nu va merge la un spectacol, ci va prefera să stea într-o încăpere de fast-food, la un concert de muzică, sau în buticurile din hipermarketurile capitalei. Ei spun că nu au bani destui pentru o carte care i-ar costa în jur de 50 de lei, însă faptul că merg la bowling sau la cinema unde cheltuie dublu, iar uneori şi mai mult, nu-i deranjează.

În detrimentul unor activităţi utile, oamenii fără a conştientiza ireversibilitatea timpului, se distrează, se relaxează în faţa televizorului, computerului privind nişte filme lipsite de cultură şi sens. Nimănui nu-i pasă de ceea ce va fi mîine, există doar azi şi acum!

Salut faptul că tinerii din ce în ce mai mult îşi expun opiniile şi ideile pe reţelele de socializare de pe net, sînt active, dar virtual! Am urmărit recent un anunţ pe facebook, utilizatorii erau invitaţi la o festivitate culturală, în număr de 64 de personae au făcut clik că participă, adica că vor fi prezenţi şi un număr de 23 au facut clik pe tasta “posibil ”. Am mers la acel eveniment pentru a face un reportaj, ce am văzut acolo : 7 jurnalişti care au înconjurat purtătorul de cuvînt al evenimentului, mai mult nimeni….nici nu aveam pe cine intervieva!

De Ziua Internaţională a Studenţilor din întreaga lume, pe Unimedia este postată o ştire în care se anunţă că tinerii şi studenţii din Republica Moldova vor avea acces gratuit la teatre, muzeie, biblioteci şi instituţii concertistice (sala cu orga şi filarmonica). Nu trebuie de făcut sondaje şi statistici speciale pentru a vedea unde va merge marea parte a tinerilor în seara de 17 Noiembrie…PMAN va fi ca de obicei supra-aglomerată: îmbulzeală, certuri, bătăi, demonstrări în superioritatea vestimentaţiei… mai mult nimic…

E tristă de tot, situaţia în care ne aflăm şi cel mai grav este faptul că nimeni nu se preocupă, şi chiar dacă fiecare din noi realizează aceste lucruri, nimeni nu încearcă să preschimbe ceva.

2 comentarii: