joi, 13 ianuarie 2011


Micii Şahişti


În perioada de 8 şi 9 Ianuarie 2011, în incinta Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău a avut loc inaugurarea oficială a Academiei Naţionale de Şah din Moldova. Cu ocazia acestei deschideri s-a derulat primul pentru acest an, turneu de şah la care au participat copii în vîrsta de până la 14 ani.

Startul oficial al campionatului de şah s-a lansat cu audierea imnului naţional. Felicitări, doleanţe, urări de bine au fost oferite Academiei Naţionale de Şah din partea ministrului Tineretului şi Sportului Ion Ceban de asemenea, din partea viceprimarul capitalei Nistor Grozavu şi şefului Catedrei de Cultură Fizică şi Sport (U.S.M.) Boris Boguş.

Iniţiatorul Academiei, maestru internaţional în şah Viorel Iordăchescu şi-a exprimat gratitudinea faţă de invitaţii onoraţi şi faţă de un număr atât de impunător de participanţi: “Cînd am lansat acest proiect, nu ne-am aşteptat că această sală va fi arhiplină, aproximativ 200 de copii-participanţi din toate părţile Moldovei, fapt ce ne bucură nespus de mult”.

Scopul major al Academiei Naţionale de Şah este promovarea şi educarea copiilor în această direcţie: ”Nu este vorba de copii talentaţi sau netalentaţi, noi vom lucra cu toţi copii. Avem proiecte şi pentru copii din familii social vulnerabile şi pentru copii cu dezabilităţi”, a menţionat Viorel Iordăchescu.

După ce arbitru a reamintit regulile de vază ale şahului, micii şahişti în vîrstă de la 4 anişori pînă la 14 , timp de două zile au trecut peste cele 9 runde de joc după sistemul elveţian, a câte 15 minute de fiecare. După mult curaj, spor şi stăruinţă va urmat premierea celor 24 de cîştigători. Premiaţi vor fi absolut toţi participanţii, iar darurile vor include cu siguranţă şi dulciuri.

Picii veniţi la turneu nu neapărat visează să devină şahişti când vor creşte:”Eu vreau să fiu arhitector, dar şahul îl joc, deoarece bunelul spune că aceasta dezvoltă gândirea, memoria şi mie îmi place”, afirmă un participant de zece ani.

“Ne bucură nespus de mult faptul că nepoţilor, copiilor noştri li se oferă nişte facilităţi de acest gen ca ei să poată să se dezvolte, să poată să cunoască mai multe ca mai apoi să se decidă ce vor face în viaţă. E o idee minunată acest campionat şi suntem gata să participăm ori de câte ori ni se va mai oferi ocazia” a menţionat o familie tânără venită să-şi susţină copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu