luni, 11 aprilie 2011

„ Toţi diferiţi, Toţi egali ”

Asociaţia Tineretului Ucrainean în Republica Moldova „Zlagoda” a organizat ieri primul curs de instruire pentru tinerii lideri de asociaţii regionale şi grupurile de iniţiativă ale ucrainenilor care locuiesc pe teritoriul Moldovei, cu genericul „Învăţăm să trăim împreună”.

Pe lângă cei 21 de membri, tineri ai Asociaţiei „Zlagoda”, la eveniment au participat: Oleg Ţulea viceministru al tineretului şi sportului, Dimitrie Lecarţev conducătorul Asociaţiei „Zlagoda”, Mycola Sklyarenko consilier la Ambasada Ucrainei, Nicolai Oleinic preşedintele Uniunei Ucrainene din Republica Moldova.

Scopul proiectului „Învăţăm să trăim împreună” presupune promovarea păcii în relaţiile dintre toţi tinerii din Republica Moldova prin intermediul dialogului intercultural. Astfel, pentru realizarea acestui proiect, tinerii ucraineni şi-au propus următoarele obiective: consolidarea interacţiunii sociale şi participarea la procesul de luare a deciziilor de către tinerii ucraineni, conservarea şi îmbogăţirea patrimoniului lingvistic şi cultural al ucrainenilor din Moldova; promovarea educaţiei non-formale, educaţia interculturală, înţelegerea reciprocă şi respect în rândul tinerilor aparţinând etniilor care locuiesc în regiunile ţării; creşterea gradului de informare a comunităţii, privind activitatea uniunilor polietnice pentru o coeziune socială mai bună, combaterea de stereotipuri şi prejudicii, diversitate culturală.

„Voi, tinerii sunteţi în stare să realizaţi careva schimbări, anume prin acest dialog intercultural să promovaţi pacea şi înţelegerea dintre populaţia băştinaşă şi minorităţile etnice de pe teritoriul Republicii Moldova, viitorul vă aparţine”, a declarat Dimitrie Lecarţev, conducătorul Asociaţiei „Zlagoda”.

Viceministrul Oleg Ţulea, a declarat la rândul său că Ministerul Tineretului şi Sportului a adoptat la nivel de strategie, de minister promovarea dialogului intercultural: „ Tematica activităţii pe care o promovaţi este a doua la număr din acest an. Cu două săptămâni în urmă am mai avut un seminar de acest gen, organizat de către tinerii minorităţilor etnice de la noi din ţară. În această situaţie în care ne aflăm, suntem obligaţi să adoptăm o stategie prin intermediul căreia să putem să identificăm problemele cu care se confruntă tinerii şi să le soluţionăm împreună.”

„Vreau să înţelegeţi faptul că nu există familii ucrainene care să nu aibă în genealogia sa moldoveni şi invers. Noi, ucrainenii care locuim pe teritoriul Moldovei suntem cetăţeni ale acestei ţări, din cele aproximativ o mie de comunităţi rurale din ţară, 300 sunt alcătuite din populaţia ucraineană.”, a menţionat Nicolai Oleinic preşedintele Uniunei Ucrainene din Republica Moldova. De asemenea s-a pus accentul pe egalitatea în drepturi şi tolerarea limbii, culturii ucrainenilor aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova.

Reamintim că Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care proclama anul care începe de pe 12 august 2010 şi pâna pe 11 august 2011 ca fiind Anul Internaţional al Tineretului: “dialog şi înţelegere reciprocă”. Acest an susţine activităţi care promovează în rândul tinerilor idealurile de pace, libertate, progres, solidaritate şi care sunt dedicate obiecivelor de progres şi dezvoltare. Astfel, realizarea unor asemenea proiecte din partea tinerilor este binevenită, “Anul nostru – Vocea noastră”, vocea voastră va fi auzită, iar noi vom face totul pentru a vă susţine”, a mai adăugat vicepreşedintele Ministerului Tineretului şi Sportului Oleg Ţulea..

Proiectul Asociaţiei Tineretului Ucrainean în Republica Moldova „Zlagoda” „Învăţăm să trăim împreună” se va desfăşura în perioada 11.04.2011-16.04.2011.

Alla Axiuc

Legenda imaginei: Nicolai Oleinic preşedintele Uniunei Ucrainene din Republica Moldova, Oleg Ţulea viceministru al tineretului şi sportului, Mycola Sklyarenko consilier la Ambasada Ucrainei, Dimitrie Lecarţev conducătorul Asociaţiei „Zlagoda”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu