joi, 28 octombrie 2010

Depresia se tratează şi este foarte important ca pacientul să o privească ca pe orice altă maladie.’’

Prea puţină lume vorbeşte despre asta, şi mai puţini o acceptă, cu toate acestea, mii de adolescenţi din lume mor anual din cauza neştiinţei, neglijenţei şi neacceptării. Numai în Republica Moldova cel puţin 5 la sută din populaţie, în cea mai mare parte tineri, suferă de diverse forme de depresie, aceste date reprezintă constatările realizate de specialiştii Ministerului Sănătăţii, specializaţi în Psihiatrie.

Doamna Galina Leşco, psiholog la Centru de Sănătate pentru Tineri ’’Neovita’’, ne-a elucidat cauzele apariţiei şi remediile depresiei.

„Doamna Galina, cum este definită depresia în termenii medicali?”

„Depresia nu are o definiţie stabilă...din latină, depresia înseamnă inhibiţie, tristeţe, este deci o afecţiune psihică caracterizată printr-o perturbare serioasă a echilibrului emoţional şi o diminuare considerabilă a calităţii vieţii, deci reprezintă o trăire de suferinţă şi tristeţe profundă. Fără tratament, simptomele depresiei pot să dureue săptămîni, luni sau chiar ani.”

„Nu există clar stabilite cauzele acesei maladii, dv. ca medic specialist ce factori primordiali a-ţi evidenţia care duc la declanşarea deperesiei?”

„De obicei, depresia este declanşată de o combinaţie a mai multor factori, precum: factori biologici, psihologici, inclusiv şi cei din mediu...De exemplu persoanele care au părere proastă despre sine, o viziune pesimistă asupra lumii sau cei ce sunt mai predispuşi la stres, au un risc mai mare de a dezvolta o deperesie, sau persoanele care au dificultăţi de relaţie sau deficienţe financiare , schimbări apărute în viaţă ş.a. la fel şi aceşti factori duc la declanşarea depresiei. Cei ce suferă de depresie,trăiesc de obicei o stare de îngrijorare şi de tristeţe, ei au sentimentul că sunt abandonaţi şi neputincioşi, nimic nu-i poate face fericiţi”.

„Care sunt simptomele esenţiale după care s-ar putea depista depresia?”

„Simptomele depresiei se pot fi uşor depistate, acestea exprimă: teamă continuă, nelinişte, pesimism, frică de viitor, perturbări ale somnului, ale apetitului, apariţia sentimentului de vinovăţie, neurastenie, gînduri despre suicid, dificultate de concentrare, scăderea memorie de aici şi apar boli la nivelul fiziologic: dureri de cap, ameţeli, discomfort, dureri articulare ş.a.”

„Care este probabilitatea că tratamentul pe care-l prescrieţi ajută pacienţilor?”

„Depresia se tratează şi este foarte important ca pacientul să o privească ca orice altă maladie. De obicei, cînd vin tinerii la consultaţie, ei descriu şi insistă pe unul sau mai multe din şirul de simptome. O descriere cît mai exactă a stării pacientului ajută mult medicul în alegerea corectă a tratamentului. Deci, colaborarea cît mai buna medic-pacient face ca diagnosticarea şi tratarea să decurgă mai rapid. În comparaţie cu alte maladii, tratamentul depresiei are cele mai bune rezultate. Aproximativ 80% dintre pacienţi trataţicu antidepresivele prescrise au fost complet vindecaţi. Desigur că principala formă de terapie rămîne tratamentul farmacologic, medicamente precum: antidepresivele, triciciclice, modulatori a racaptării serotoninei ş.a.”

„Pe lîngă tratamentul medicamentos, ce metode ar mai putea fi de ajutor?”

„Există multe metode de psihoterapie ce se bazează pe atenţia şi suportul de care are nevoie pacientul, mai ales suportul familiei. Activitatea fizică este foarte benefică în acest caz. Efortul fizic duce la eiberarea de substanţe naturale endorfine, similare cu cele ale preparatelor antidepresive. Este important şi autoajutorul, trebuie să conştientizăm că gîndurile negative sînt importanţi factori ce duc la deperesivitate, să înţelegem că orice problemă poate fi soluţionată şi fără stres. Să nu acordăm prea multă atenţie problemelor, grijilor să le lăsăm să treacă pe alături ci nu prin noi, să facem orice ca să ne simţim un pic mai bine. Deci , să fim igoişti, să alegem un mod sănătos de viaţă, să ne alimentăm corect şi să fim voioşi în orice situaţie!”


Interviu relizat de Alla Axiuc. =)

3 comentarii: